23 július 2024
 július 23, 2024
nitrites pácsó
Category Blog

Nitrites pácsó az eredményes pácoláshoz

A különböző sonkák igen népszerű élelmiszer termékek, amik elsősorban kiváló ízviláguknak, másodsorban változatos felhasználásuknak köszönhetik népszerűségüket. Ez az a húsféle, ami tulajdonképpen sosem fog kimenni a divatból. Olyan árucikkek, amikre folyamatosan van igény, a különböző korú, nemű emberek előszeretettel vásárolják meg a hentesektől, nagy élelmiszer áruházakból.

Ahhoz, hogy a húsok ízletesek, finomak legyenek, ez nem csupán a minőségükön múlik. Rengeteget számít az is, hogy milyen előkészítésen esnek át, illetve, hogy a pácolás folyamata szakszerűen volt kivitelezve.

Mit kell tudni a pácolásról?

A pácolás, mint fogalom a hétköznapokban alapvetően elterjedt, sokan találkoztak már vele, hiszen lényeges előkészítési folyamatról van szó. Elég csak a grillezésre gondolni, amikor előző este már páclébe teszik a különböző húsokat azért, hogy még ízletesebbek, különleges ízvilágúak legyenek.

Magáról a pácolásról viszont nem túl sokat tudnak az emberek jelentős része. Érdemes tisztában lenni ezzel, hiszen a pácolás az élelmiszeripar területén is kulcsfontosságú folyamat, amely hozzájárul ahhoz, hogy valóban minőségi termékekhez jussanak hozzá a vevők.

A pácolás tartósítási módszerként is számon tartják. Az ilyenkor felhasznált folyadékokban megtalálható sók és savak kevés pH-t és jelentős sókoncentrációt eredményeznek, amik a baktériumok és más mikroorganizmusok számára kedvezőtlen környezetet teremtenek.

Ennek alapján a pácolás hozzájárul az ételek frissességének fenntartásához. Ebben a sós, savas környezetben a baktériumok növekedése drasztikusan leállhat, vagy lelassulhat, így pedig lehetőség van arra, hogy az adott élelmiszert tovább tárolják.

A pácolás egyik közkedvelt, gyakran használt alapanyaga a nitrites pácsó.

nitrites pácsó

A pácolt élelmiszerek is igénylik a megfelelő tárolást

Fontos megjegyezni, hogy a pácolt élelmiszereket is megfelelő környezetben kell tárolni, mert a pácolás nem tudja garantálni a végtelenségig az élelmiszerek tartósítását. Muszáj figyelembe venni az eltarthatósági időket, továbbá követni kell a biztonságos élelmiszerkezelési gyakorlatot azért, hogy meg lehessen akadályozni az ételmérgezéseket.

Botulizmus, más néven kolbászmérgezés

A botulizmus egy nagyon súlyos formája az ételmérgezésnek, amit az esetek nagy részében a rosszul előkészített, vagy szakszerűtlenül hőkezelt húsok okoznak.

Az állat feldolgozásakor a baktérium a nyers húsra kerülhet, majd a feldolgozott termékekben hőkezelés elmaradása miatt az botulotoxint kezd el termelni. Később a táplálékkal az emberi szervezetbe került kórokozó méreganyaga a bélfalon keresztül jut át a vérbe, ami ezután rendkívül súlyos betegségeket eredményez.

Az izomfájdalom, izzadás, levertség tipikus tünetei a botulizmusnak. Szakszerű kezelés nélkül a betegség akár egy napon belül is tragédiát okozhat, ezért nagyon fontos komolyan venni a tüneteket. Ha az érintetteknél 18–36 órával később jelentkeznek, és házi vágásból származó húst vagy túltárolt készételt fogyasztottak, akkor minden bizonnyal botulizmusról, vagyis kolbászmérgezésről van szó.

Ennek alapján nagyon fontos, hogy a húsok minél előbb átessenek a pácoláson, amihez a nitrites pácsó tökéletes választás lesz. Régóta bevált alapanyagról van szó, amelyet ráadásul roppant könnyű felhasználni is.

Mit tud a nitrites pácsó?

A nitrites pácsó régóta bizonyít a húsipar területén. Felhasználásával a szakemberek garantáltan nem bízzák a véletlenre a húsok minőségét, fogyaszthatóságát.

Az első és legfontosabb előnye, hogy hatékonyan felveszi a harcot a kolbászmérgezést kiváltó baktériumokkal, így pedig bátran lehet árulni a sonkát, mert az nem okozhat életveszélyes körülményeket.A nitrites pácsó felhasználásával garantáltan megtérül az idő, pénz és energia amit a húsfeldolgozásra fordítottak.

Természetesen esztétikailag is sokat javít a húsokon, mert így szép píros színű lesz a sonka, ami ettől sokkal étvágygerjesztőbb, gusztusosabb, ezért a vásárlók is szívesen visznek az adott termékekből.

A nitrites pácsó kiváló választás a pácoláshoz, tapasztalja meg Ön is az előnyöket, az alapanyag folyamatosan elérhető a választékunkban.

Ha bővebb információkat kérne a termékről, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, vagy e-mailen, készséggel válaszolunk a kérdésekre.

Comments are closed.