Sós érdekességek

A kémiában sóknak nevezzük azokat az anyagokat, melyek pozitív töltésű kationokból és negatív anionokból állnak, azaz kifelé semleges töltésű ionos vegyületek.

“Úgy szeretlek, mint az emberek a sót” – mondotta a király legkisebbik leánya. Mire a király nagyon megsértődött, majd később megbánta, mert nem bírta a só-nélküli diétát. Nem tudta, hogy az emberi vérplazmában szükséges nátrium tartalom 142 mmol/l  és ha ez sóhiány miatt lecsökken 130 alá, az súlyos tüneteket okoz.

A só és a Rákóczi-féle szabadságharc

Ez itt maga Esze Tamás és az ő kacskaringós bajusza:

A só és a Rákóczi-féle szabadságharcA Habsburgok erőszakos katolizációja miatt kitört lázadáshoz csatlakozott a tarpai illetőségű és református Esze Tamás 1696-ben.. A felkelés leverése után kiszabadult, egy ideig sókereskedelemmel foglalkozott a Tiszaháton. A sótisztekkel való összeütközése miatt a császári katonaság elkobozta szekerét és lovait, ezért 1701-ben ismét a rebellisek közé állt. Felkelését ezúttal a spanyol örökösödési háború miatti toborzás leple alatt szította.

1702 végén beállt az egyik császári gyalogezredbe és amikor csapatát megindították az európai hadszíntérre, embereivel megszökött, majd a beregi hegyekben vert szállást. Előbb azonban meg kellett győznie bujdosótársait, hogy az 1697-es hegyaljai felkeléssel ellentétben, ne Thököly Imre gróf pártfogását keressék hanem az akkor Lengyelországban tartózkodó II. Rákóczi Ferencet kérjék fel vezénylő fejedelmüknek.  Ez a döntés kulcsfontosságú volt a későbbi szabadságharc szempontjából. Vagyis, ha  Esze Tamás nem kezd el sókereskedéssel foglalkozni vagy ha a sótisztek nem olyan gonoszak, akkor ő továbbra is a sóval foglalkozik és nem a lázongással. Akkor nem tör ki a Rákóczi féle szabadságharc, legfeljebb a Thököly féle.

A só és Mahatma Gandhi

A só és Mahatma Gandhi1930. március 12-én Mahatma Gandhi  és több ezer követője  Ahmedabadból a tengerparti Dandiba, több mint 300 km-s útra, az un. sómenetelésre indultak tiltakozásul a brit sómonopólium és a drasztikusan megemelt sóadó ellen. Az út végén az Arab tenger vízéből – az akkor érvényben lévő törvények szerint illegálisan – sót gyűjtöttek. Az akciónak híre ment és híveket toborzott Gandhi erőszakmentes harcához, mely végül India 1947. augusztus 15-i függetlenedéséhez vezetett.

Vagyis, ha nincs ez az indiai sómizéria, lehet, hogy még ma is van a Nagy Britt Gyarmatbirodalom.

A só és az élet

Az élet a sós őstengerekben keletkezett, ezért minden élőlény testnedvei sósak. Egy átlagos testsúlyú ember kb. 250 gramm sót tartalmaz. Sok dolog utal arra, hogy az ember nem törzsfejlődése során volt egy 1-2 millió éves “vízikaland”. Az összes afrikai ősember lelet ugyanis Dél-Kelet Afrikából származik, amely annak idején évmilliókig vízben ázott, vagyis szigetecskék és lagúnák tarkították. A vízimajom elmélet szerint az utómajom és az előember nem azért állt két lábra, hogy futni tudjon, mert futni négy lábon gyorsabban lehet, hanem azért, hogy át tudjon lábalni a sekély vizeken. A Kelet-Afrikában élő bonobó csimpánz, az ember közvetlen rokona, ma is imád a vízben hűsölni, míg a Nyugat-Afrikai közönséges csimpánz retteg a víztől. A vízi életmód mellett szól bundánk elvesztése, a vízi állatokra jellemző bőr alatti zsírpárnák kifejlesztése, és hogy témánkhoz visszakanyarodjunk, a sós izzadás és a sóskönnyek is vízi életünk maradványai. A szárazföldi léthez alkalmazkodott állatok nem izzadnak sót és jobban takarékoskodnak a vízzel is.
A “csupasz majom” erős verejtékezése a só állandó pótlását és később a dezodorok felfedezését eredményezte. Egyes kannibál-elméletek szerint a hús és vér fogyasztása is a sóéhség csökkentésére alakult ki. Az ember ősidők óta kincsként kezeli a sót és gyorsan megtanulta, hogyan lehet sót bányászni, ill. a tengervíz lepárlásával sót előállítani.

Az emberi szervezet majdnem 67%-a víz, azaz pontosabban sós víz. A vérplazma 0,9%-os konyhasóoldatot tartalmaz. Miért pont ennyit? Feltehetően az az őslény, aki a tengert elhagyva kiköltözött a szárazföldre akkor élt, amikor a tengerek sótartalma még csak ennyi volt. Ma a tenger sokkal sósabb (5% körüli).

De mit is jelent ez, most már konkrétan a szervezetünkre nézve? Nos, egy átlagos testsúlyú emberben kb. 70 gramm nátrium-klorid van. Egy egészséges felnőtt ember napi ajánlott só fogyasztása 4 gramm. Láttuk, hogy a növények nem igazán jó NaCl (nátrium klorid) források. A szólás úgy tartja, hogy a vén kecske is megnyalja a sót. Aki kicsit is foglalkozott növényevő állatokkal, az pontosan tudja, hogy ehhez nem kell sem vénnek, sem kecskének lenni. A legelő növényevőknek nélkülözhetetlen a só pótlása, nagy élvezettel nyalják az elébük rakott sót, melyre okvetlenül szükségük van.

A ragadozóknál ilyen probléma nincs, mivel megfelelő húsfogyasztással bevihető a szükséges só mennyisége. A szervezetben persze a nátrium-klorid azonnal szétválik nátrium és klorid ionokra. A nátrium főleg a sejten kívüli folyadékterekben van, míg a sejtekben a kálium ionok a meghatározók.

Korábbi magyar sóbányák:

Néhány link a sóval kapcsolatban:

Néhány sóterápiával kapcsolatos fogalom

solegenda3Sószoba, speleo terápia, haloterápia, sóterápia, barlang terápia, barlang klímaterápia, szilvin barlangterápia, sóinhalációs terápia, sóaeroszolos terápia, sópipa, sóaeroszol – megannyi sóval kapcsolatos fogalom. Egyenként meg lehet nézni jelentésüket, leírásukat az interneten.

Ezért itt csak a sószoba körüli polémiához szólnánk hozzá.

A parajdi sóbányában terápia jelleggel 3 héten át, napi 4 órában gyógyászati célból gyermekcsoportokat fogadnak. Az intenzív légzést elősegítendő sporteszközök, játszóterek állnak rendelkezésre. A bánya klimatikus viszonyai jó hatással vannak elsősorban a légzőszervi betegségtől szenvedőkre. Kimutathatóan csökken az aszmatikus krízisek száma és intenzitása, megszűnik a száraz köhögés és jó hatással van a szervezet immun-rendszerére.

Hasznos lehet a tüdőgyulladás utókezelésénél, az antibakteriális terápia után. Eredményesen alkalmazható megelőző módszerként tüdőhörgő-betegség fenyegetettség esetében is.

Parajd azonban több mint 600 km-re van Budapesttől. Gépkocsival is jó egésznapos út. Nem mindenki tudja megengedni magának. Ezt kiváltandó épülnek egyre-másra sószobák, sóbarlangok. hazánkban. Mire figyeljünk ezeknél.

 • Hiába burkolják a helyiség teljes felületét sótéglával, nem lehet olyan koncentrátumban jelen a só, mint a bánya hatalmas üregeiben.
 • Megfelelő gyógyító hatás eléréséhez el kell (kellene) érni, hogy a levegő sókoncentrációja minimum 3-5 mg/m3  legyen, ráadásul úgy, hogy a sószemcsék több, mint 80%-a 1-5 μm nagyságú, belélegezhető részecskéből álljon.
 • Ezekhez elengedhetetlenül szükséges aeroszolos sógenerátorok alkalmazása.

Ismerje meg a só jótékony hatásait!

Ismerje meg a só jótékony hatásait!A rendkívül sok jótékony hatással rendelkezik szervezetünkre nézve, ezért számos terápia alapját képezi. Lássuk, milyen módon gyógyít a !

 • Védi az agysejteket az elsavasodástól
 • Fontos az érzelmi és lélektani zavarok kezelésében
 • Az idegsejtek közötti összeköttetésben fontos szerepet játszik
 • Tisztítja a tüdőt, a hörgőket és a lerakódott váladék felszakításában is segít
 • Ápolja és védi a bőrt, főleg ekcémánál vagy pattanásos bőrnél kiemelkedő a hatása, mert fertőtleníti a kezelt felületet
 • Intenzív bőrradírozó hatásával nagyobb fokú vérbőséget érhet el, így az elhalt hámsejtek leválnak a bőrről
 • A túlzott izzadást is gátolja
 • Véd a visszér és a hajszálérrepedéstől
 • Ízületi gyulladások megelőzésében is hatékony
 • Erősíti a csontokat
 • Nyelvre téve megállítja a száraz köhögést

A parajdi só kiemelten sok gyógyhatással bír, és kiválóan alkalmas az alábbi panaszok esetén:

 • Bőrproblémák ellen
 • Reumás megbetegedések esetén
 • Nőgyógyászati problémák esetén
 • Periférikus neurológiai megbetegedések ellen
 • Légzőrendszeri megbetegedések ellen

Rendeljen Ön is jótékony hatású sókészítményt tőlünk, és tegye egészségesebbé ezzel a természet adta csodával mindennapjait! Sószobákhoz használható sótömbök vagy sótéglák segítségével igazán hatékony eredményeket érhet el!

A regeneráló sótabletta

A regeneráló sótablettaA só évszázadokig nagy szerepet töltött be az emberek életében. Egyes kultúrákban isteni ajándékként tekintettek rá, a kultúra alapja volt, de többnyire az egyik legfontosabb kereskedelmi eszköz volt világszinten. Európa és Ázsia szerte különféle útvonalak léteztek a sókereskedelemre. A sóban gazdag városok általában gazdagok voltak, a középkor egyik elsődleges árucikke volt. Manapság már a köztudatban leginkább ízesítő szerepe van, de megannyi területen fellelhető, akár az egészségügyben, vagy a tisztító szerek világában.

A tisztítószerek terén használt só alapú készítmények között található a regeneráló sótabletta, aminek a vízlágyításban van nagyobb szerepe. A regeneráló sótabletta folyamatosan oldódik, így biztosítva a különböző vízlágyító berendezések hosszú élettartalmát. A regeneráló sótablettákat jellemzően konyhai vagy ipari mosogatógépekben, ipari mosodákban használják. A regeneráló sótabletta a víz fellágyításával segít lassítani a vízkövesedést, ezáltal megóvva a berendezések különböző, vízzel érintkező alkatrészeit.

Cégünk több mint egy évtizede foglalkozik különféle só készítmények forgalmazásával! Termékeink garantáltan jó minőségűek! Regeneráló sótablettákkal kapcsolatosan keressen fel minket!

A nátrium-kloridról

A nátrium-kloridrólAsztali sóként, ételízesítőként ismerjük a legtöbben, de milyen tulajdonságokkal rendelkezik ez a fehér, szemcsés anyag, a nátrium-klorid? A nátrium és klór vegyülete kősóként, illetve oldott formában a tengervízben található meg. Fontos ásványi anyag, amire az emberi szervezetnek szüksége van a kiegyensúlyozott működéshez! Szerepet játszik az ozmózisnyomás fenntartásában, az izmok aktiválásában, az idegrendszer működésében, a vízháztartás és a szívritmus szabályozásában.

Jó tudni, hogy a növények nem tartalmaznak elegendő mennyiségű nátrium-kloridot, így ha valaki vegetáriánus étrendet folytat, ügyelnie kell a só megfelelő pótlására! Az emberi szervezet megközelítőleg 70 mg nátriumot tartalmaz. Nátriumhiány ritkán, de felléphet erős izzadás, betegség kapcsán, a tünetei görcsök, keringési rendellenesség! A nátrium túladagolása is lehetséges, ennek különféle tünetei lehetnek, így például ingerlékenység, fáradtság, ödéma vagy szomjúság, szédülés!

Szeretne még többet megtudni az nátrium-kloridról? Keressen minket bizalommal!

A Sóvidék, és ami mögötte van

elsokft.hu.18.09Talán kevesen tudják, de a földtörténeti harmadkorban az Erdélyi-medence még valóban medence volt, és egy tenger feküdt a helyén. A tenger felszáradásával aztán sóhegyek jöttek létre; innen származik a terület Sóvidék elnevezése is.

Ez a vidék a mesés Székelyföld egyik legkedveltebb tája, és olyan települések találhatók ott, mint a méltán híres Parajd, vagy a terület legrégebbi faluja, Sóvárad, aminek neve már a 13. században feltűnt. A régi hagyományok ma is őrződnek, a parajdi sóbányák gigantikus sócsarnokainak vagy az egyszerre múzeumként és szórakoztatókomplexumként is üzemelő tordai sóbányának köszönhetően.

Nem csoda, hogy az ásványi anyagokban gazdag étkezési só előállítására is képes vidék ma már rengeteg látogatót vonz évente. Cégünk azonban arra esküdött fel, hogy ebből a fantasztikus vidékből hoz el néhány szeletkét a magyarországi vásárlóknak is tengeri-, takarmányi- valamint étkezési só képében.

A Sóvidékről származó sóinkból nincsenek kivonva azok a fontos anyagok sem, amiket más, a piacon kapható termékekből kivonnak, vagy amiket átszíneznek. Győződjön meg kínálatunk sokszínűségéről Ön is, amennyiben pedig rendelne, bátran lépjen velünk kapcsolatba étkezési só és egyéb termékeink kapcsán!