28 március 2023
 március 28, 2023
nitrites pácsó

Miért és hogyan érdemes nitrites pácsót használni?

Mielőtt a füstölt húsok a pultba kerülnek, vesse be azt az eljárást, amitől még ízletesebbé válnak és sokáig eltarthatóak lesznek – rendeljen nitrites pácsót tőlünk!

Az adalékanyagok használata igencsak megosztó, sokan nem értik, miért is van szükség rájuk, pedig a magyarázat egyszerű. Az üzletek egye nagyobb száma és bővülő kínálata, valamint a vásárlási szokások változása az oka annak, hogy ma már a füstölt húsokhoz, de ha jobban körülnézünk, szinte minden élelmiszerhez használnak valamilyen adalékanyagot.

A nitrites pácsó lényegében egy tartósítószer, vagyis azért felel, hogy a húsok hetekig vagy akár hónapokig fogyaszthatóak legyenek. Míg régen sokkal gyorsan pörgött az áru az üzletekben, addig ma már közel sem biztos, hogy néhány napon belül elfogy a készlet, ráadásul a vevők számára is a tartósság az egyik a választás egyik legfontosabb szempontja.

Azonban nem tartósítás az egyetlen érv, ami a nitrites pácsó használata mellett szól, az ugyanis segít megőrizni a füstölt húsok szép piros színét, amitől olyan gusztusosan mutatnak a pultban. Az eljárásnak ezen felül van még egy nagy előnye, mégpedig az, hogy az ízeket is fokozza, a húsok kapnak egy jellegzetes pácolt aromát, melynek köszönhetően még finomabbá válnak.

Bár pácolni szinte minden füstölt húst érdemes, talán a sonka az, ami a legnagyobb figyelmet érdemli ebből a szempontból. Nézzük, hogyan érdemes csinálni:

  • A sertéshús pácolásához elsőként össze kell keverni 1 kg pácsót 1 kg asztali sóval, majd a keverék felével be kell dörzsölni a húst, ez a mennyiség kb. 10 kg-hoz elegendő.
  • Hagyjuk állni hűvös helyen 3 napon át, majd a sós keverék másik felét keverjük el 10 liter vízzel, és öntsük rá a húsra, ügyeljünk rá, hogy teljesen ellepje.
  • Ezután még 10 napig hagyjuk állni a húst, majd amikor letelt, mossuk le, szikkasszuk 1-2 napon át, végül az egészet füstöljük át, és kész is a tökéletes sonka.

Az eljárás egyszerű, az eredmény pedig magáért beszél, ezért Önnek sem érdemes kihagynia a nitrites pácsó használatát. Ha érdekli a lehetőség, kérje bátran ajánlatunkat és rendelje meg tőlünk a füstölt húsok „titkos fegyverét”!

Comments are closed.