Mitől tiszta a tiszta só?
Önnek is számít az egészsége? Ízesítse az ételeit minden egyes főzés és étkezés alkalmával tiszta sóval! Miről lehet felismerni egy ilyen terméket?
A só, életünk és ételeink fontos fűszere
A só minden konyhában ott van, a fűszerek fűszere, ami minden ételhez fontos alapanyag. Sokszor még az édes fogásokba is kell egy csipet só, hogy jobban kihozza az ízeket, megteremtse a harmóniát az alapanyagok között. Sóra nemcsak az ízekre gyakorolt hatása miatt van szükségünk, hanem a szervezetünk egészséges működésének fenntartásához is nélkülözhetetlen, kristályos anyagról van szó. Árulkodó a tény is, hogy folyadék és ásványi anyagok nélkül az ember csupán napokig képes életben maradni. Ezekhez a szükségletekhez mind alapvető köze van a sónak is.
A kiegyensúlyozott sófogyasztás felel a szervezet folyadék és ásványi anyag egyensúlyának fenntartásáért. A túl kevés és a túl sok só is végzetes hatással lehet az egészségre. Az aktuális ajánlás szerint egy felnőtt ember teljes napi só fogyasztása egy teáskanálnyi, azaz 5 grammnyi adagnak felel meg. Könnyű elvéteni ezt az ideális, napi mennyiséget, mert sok feldolgozott élelmiszer már eleve rendelkezik bizonyos sótartalommal.
Sóból is válasszon megfelelőt!
A só nátrium és klorid összessége, 40%-60% arányban. A vérnyomásra, az emésztésre, az idegek és izmok működésére, a vízháztartásra és az emberi szervezet savbázis egyensúlyára is hatással van. Ennyi mindent befolyásol a só, ez a fehér, kristályos, ízes anyag.
Nagy tévedés azt gondolni, hogy egyik só olyan, mint a másik. Sajnos az üzletek sókínálatában is tetten lehet érni minőségbeli eltéréseket. Az egyik termék nem tudja ugyanazt a színvonalat nyújtani, mint a másik. A tiszta só az, amire Önnek szüksége van, ha el szeretné kerülni az adalékokkal kiegészített termékek fogyasztását. Több fajta só létezik, a Parajditól a Himalája són át a jódozott és asztali sókig. A só lehet finomított és finomítatlan termék is, illetve magas vagy alacsonyabb nátrium-klorid tartalommal is rendelkezhet.
A só alapvetően NACL vagyis nátrim-klorid tartalmú termék. Téved, ha azt gondolja, hogy a sóbányákból felhozott sót egyenesen a csomagolásba töltik és már küldik is a boltokba. Gyakori eljárás, hogy a sóhoz különböző adalékanyagokat adnak. Ezekre az adalékanyagokra azért van szükség, hogy megakadályozzák például a só természetes csomósodását. Az ilyen csomagolásban nem ritka, hogy kálium klorid vagy cukor, illetve fehérítőanyag is megtalálható.
A só, az só? Ez nem igaz!
Az élelmiszerek között sajnos számos olyan termék van forgalomban, amik nem felelnek meg a minőségi elvárásoknak. Az MSZ-01-10007-82 (Magyar Szabvány) által meghatározott értékek szerint minimum 97% NaCl konyhasót kell tartalmaznia minden olyan sónak, amit fogyasztás céljából hoznak forgalomba. A megvásárolható termékek között vannak csökkentett nátrium tartalommal rendelkező sók is. Ezeket nem sorolják a patika sók közé, mert túl alacsony a nátrium-klorid tartalmuk.
A só természetes és nélkülözhetetlen ásványi anyag forrás, amellett, hogy képes kihozni az ételek ízét. Használjon valóban természetes, minőségi, hozzáadott adalékoktól mentes fűszert minden egyes nap!
A tiszta sóról elmondható, hogy patikai tisztaságú termék. Valóban létezik olyan só, ami a maga természetességében kerül a zacskókba? Igen, a tiszta só egyenlő a tiszta nátrium kloriddal. Az ilyen termék minimum 99,5% NaCl tartalmat jelent. A természetes sóra utaló jelek a só eredeti színének megtartása, ami kevésbé fehér, mint a többi, adalékkal kiegészített termék, illetve az idővel tapasztalható csomósodás, ami szintén természetes tulajdonsága a sónak. Az ilyen só szigorúan ellenőrzött előállítással, magas minőségi követelmények alapján kerül a csomagolásba.
Rendeljen tőlünk Erdélyi adalékmentes sót, vásároljon akár öt kilogrammos kiszerelésben a Pannon-tenger sójából! Ez a termék tapadásgátló mentes, tehát a fogyasztásakor biztos lehet benne, hogy valóban csak sót visz be a szervezetébe. A termékeinkről kérjen tájékoztatást az elérhetőségeink egyikén!