Nátrium klorid, vagyis konyhasó
A nátrium klorid, vagyis a közönséges konyhasó tulajdonságairól lesz szó. Az a fűszer, ami egyetlen ételből se hiányozhat, de az emberek és állatok számára is nélkülözhetetlen vegyület.
A nátrium klorid egy olyan ásványi anyag, ami a konyhában többféle formában is felhasználásra kerül. Lehet tengeri só, dekorsó, asztali só. A természetes formájában kősóként előforduló nátrium kloridot az erre a célra fenntartott bányákból nyerik. A kősót megtisztítják, így nyerik a konyhasót. A nátrium klorid kinyerésének másik módja lehet még a tengervíz bepárlása.
A nátrium klorid az ételbe szórva a megfelelő mennyiségben ízletesebbé teszi a fogásokat, de az emberi szervezet számára egyébként is létszükséglet. A hiányában szédülés léphet fel, görcsök, valamint izomgyengeség. Az izzadás következtében sót veszítünk, ezért nyáron, illetve sportolás után is ügyelni kell a pótlására. A növényi táplálkozást követők is kevesebb sóhoz jutnak, mint a vegyes étrend hívei.
Az áruházunkban étkezési sóból több típust is vásárolhat, méghozzá kedvező áron és nagyobb kiszerelésben.