Sós érdekességek

A kémiában sóknak nevezzük azokat az anyagokat, melyek pozitív töltésű kationokból és negatív anionokból állnak, azaz kifelé semleges töltésű ionos vegyületek.

“Úgy szeretlek, mint az emberek a sót” – mondotta a király legkisebbik leánya. Mire a király nagyon megsértődött, majd később megbánta, mert nem bírta a só-nélküli diétát. Nem tudta, hogy az emberi vérplazmában szükséges nátrium tartalom 142 mmol/l  és ha ez sóhiány miatt lecsökken 130 alá, az súlyos tüneteket okoz.

A só és a Rákóczi-féle szabadságharc

Ez itt maga Esze Tamás és az ő kacskaringós bajusza:

A só és a Rákóczi-féle szabadságharcA Habsburgok erőszakos katolizációja miatt kitört lázadáshoz csatlakozott a tarpai illetőségű és református Esze Tamás 1696-ben.. A felkelés leverése után kiszabadult, egy ideig sókereskedelemmel foglalkozott a Tiszaháton. A sótisztekkel való összeütközése miatt a császári katonaság elkobozta szekerét és lovait, ezért 1701-ben ismét a rebellisek közé állt. Felkelését ezúttal a spanyol örökösödési háború miatti toborzás leple alatt szította.

1702 végén beállt az egyik császári gyalogezredbe és amikor csapatát megindították az európai hadszíntérre, embereivel megszökött, majd a beregi hegyekben vert szállást. Előbb azonban meg kellett győznie bujdosótársait, hogy az 1697-es hegyaljai felkeléssel ellentétben, ne Thököly Imre gróf pártfogását keressék hanem az akkor Lengyelországban tartózkodó II. Rákóczi Ferencet kérjék fel vezénylő fejedelmüknek.  Ez a döntés kulcsfontosságú volt a későbbi szabadságharc szempontjából. Vagyis, ha  Esze Tamás nem kezd el sókereskedéssel foglalkozni vagy ha a sótisztek nem olyan gonoszak, akkor ő továbbra is a sóval foglalkozik és nem a lázongással. Akkor nem tör ki a Rákóczi féle szabadságharc, legfeljebb a Thököly féle.

A só és Mahatma Gandhi

A só és Mahatma Gandhi1930. március 12-én Mahatma Gandhi  és több ezer követője  Ahmedabadból a tengerparti Dandiba, több mint 300 km-s útra, az un. sómenetelésre indultak tiltakozásul a brit sómonopólium és a drasztikusan megemelt sóadó ellen. Az út végén az Arab tenger vízéből – az akkor érvényben lévő törvények szerint illegálisan – sót gyűjtöttek. Az akciónak híre ment és híveket toborzott Gandhi erőszakmentes harcához, mely végül India 1947. augusztus 15-i függetlenedéséhez vezetett.

Vagyis, ha nincs ez az indiai sómizéria, lehet, hogy még ma is van a Nagy Britt Gyarmatbirodalom.

A só és az élet

Az élet a sós őstengerekben keletkezett, ezért minden élőlény testnedvei sósak. Egy átlagos testsúlyú ember kb. 250 gramm sót tartalmaz. Sok dolog utal arra, hogy az ember nem törzsfejlődése során volt egy 1-2 millió éves “vízikaland”. Az összes afrikai ősember lelet ugyanis Dél-Kelet Afrikából származik, amely annak idején évmilliókig vízben ázott, vagyis szigetecskék és lagúnák tarkították. A vízimajom elmélet szerint az utómajom és az előember nem azért állt két lábra, hogy futni tudjon, mert futni négy lábon gyorsabban lehet, hanem azért, hogy át tudjon lábalni a sekély vizeken. A Kelet-Afrikában élő bonobó csimpánz, az ember közvetlen rokona, ma is imád a vízben hűsölni, míg a Nyugat-Afrikai közönséges csimpánz retteg a víztől. A vízi életmód mellett szól bundánk elvesztése, a vízi állatokra jellemző bőr alatti zsírpárnák kifejlesztése, és hogy témánkhoz visszakanyarodjunk, a sós izzadás és a sóskönnyek is vízi életünk maradványai. A szárazföldi léthez alkalmazkodott állatok nem izzadnak sót és jobban takarékoskodnak a vízzel is.
A “csupasz majom” erős verejtékezése a só állandó pótlását és később a dezodorok felfedezését eredményezte. Egyes kannibál-elméletek szerint a hús és vér fogyasztása is a sóéhség csökkentésére alakult ki. Az ember ősidők óta kincsként kezeli a sót és gyorsan megtanulta, hogyan lehet sót bányászni, ill. a tengervíz lepárlásával sót előállítani.

Az emberi szervezet majdnem 67%-a víz, azaz pontosabban sós víz. A vérplazma 0,9%-os konyhasóoldatot tartalmaz. Miért pont ennyit? Feltehetően az az őslény, aki a tengert elhagyva kiköltözött a szárazföldre akkor élt, amikor a tengerek sótartalma még csak ennyi volt. Ma a tenger sokkal sósabb (5% körüli).

De mit is jelent ez, most már konkrétan a szervezetünkre nézve? Nos, egy átlagos testsúlyú emberben kb. 70 gramm nátrium-klorid van. Egy egészséges felnőtt ember napi ajánlott só fogyasztása 4 gramm. Láttuk, hogy a növények nem igazán jó NaCl (nátrium klorid) források. A szólás úgy tartja, hogy a vén kecske is megnyalja a sót. Aki kicsit is foglalkozott növényevő állatokkal, az pontosan tudja, hogy ehhez nem kell sem vénnek, sem kecskének lenni. A legelő növényevőknek nélkülözhetetlen a só pótlása, nagy élvezettel nyalják az elébük rakott sót, melyre okvetlenül szükségük van.

A ragadozóknál ilyen probléma nincs, mivel megfelelő húsfogyasztással bevihető a szükséges só mennyisége. A szervezetben persze a nátrium-klorid azonnal szétválik nátrium és klorid ionokra. A nátrium főleg a sejten kívüli folyadékterekben van, míg a sejtekben a kálium ionok a meghatározók.

Korábbi magyar sóbányák:

Néhány link a sóval kapcsolatban:

Néhány sóterápiával kapcsolatos fogalom

solegenda3Sószoba, speleo terápia, haloterápia, sóterápia, barlang terápia, barlang klímaterápia, szilvin barlangterápia, sóinhalációs terápia, sóaeroszolos terápia, sópipa, sóaeroszol – megannyi sóval kapcsolatos fogalom. Egyenként meg lehet nézni jelentésüket, leírásukat az interneten.

Ezért itt csak a sószoba körüli polémiához szólnánk hozzá.

A parajdi sóbányában terápia jelleggel 3 héten át, napi 4 órában gyógyászati célból gyermekcsoportokat fogadnak. Az intenzív légzést elősegítendő sporteszközök, játszóterek állnak rendelkezésre. A bánya klimatikus viszonyai jó hatással vannak elsősorban a légzőszervi betegségtől szenvedőkre. Kimutathatóan csökken az aszmatikus krízisek száma és intenzitása, megszűnik a száraz köhögés és jó hatással van a szervezet immun-rendszerére.

Hasznos lehet a tüdőgyulladás utókezelésénél, az antibakteriális terápia után. Eredményesen alkalmazható megelőző módszerként tüdőhörgő-betegség fenyegetettség esetében is.

Parajd azonban több mint 600 km-re van Budapesttől. Gépkocsival is jó egésznapos út. Nem mindenki tudja megengedni magának. Ezt kiváltandó épülnek egyre-másra sószobák, sóbarlangok. hazánkban. Mire figyeljünk ezeknél.

 • Hiába burkolják a helyiség teljes felületét sótéglával, nem lehet olyan koncentrátumban jelen a só, mint a bánya hatalmas üregeiben.
 • Megfelelő gyógyító hatás eléréséhez el kell (kellene) érni, hogy a levegő sókoncentrációja minimum 3-5 mg/m3  legyen, ráadásul úgy, hogy a sószemcsék több, mint 80%-a 1-5 μm nagyságú, belélegezhető részecskéből álljon.
 • Ezekhez elengedhetetlenül szükséges aeroszolos sógenerátorok alkalmazása.

Ismerje meg a só jótékony hatásait!

Ismerje meg a só jótékony hatásait!A rendkívül sok jótékony hatással rendelkezik szervezetünkre nézve, ezért számos terápia alapját képezi. Lássuk, milyen módon gyógyít a !

 • Védi az agysejteket az elsavasodástól
 • Fontos az érzelmi és lélektani zavarok kezelésében
 • Az idegsejtek közötti összeköttetésben fontos szerepet játszik
 • Tisztítja a tüdőt, a hörgőket és a lerakódott váladék felszakításában is segít
 • Ápolja és védi a bőrt, főleg ekcémánál vagy pattanásos bőrnél kiemelkedő a hatása, mert fertőtleníti a kezelt felületet
 • Intenzív bőrradírozó hatásával nagyobb fokú vérbőséget érhet el, így az elhalt hámsejtek leválnak a bőrről
 • A túlzott izzadást is gátolja
 • Véd a visszér és a hajszálérrepedéstől
 • Ízületi gyulladások megelőzésében is hatékony
 • Erősíti a csontokat
 • Nyelvre téve megállítja a száraz köhögést

A parajdi só kiemelten sok gyógyhatással bír, és kiválóan alkalmas az alábbi panaszok esetén:

 • Bőrproblémák ellen
 • Reumás megbetegedések esetén
 • Nőgyógyászati problémák esetén
 • Periférikus neurológiai megbetegedések ellen
 • Légzőrendszeri megbetegedések ellen

Rendeljen Ön is jótékony hatású sókészítményt tőlünk, és tegye egészségesebbé ezzel a természet adta csodával mindennapjait! Sószobákhoz használható sótömbök vagy sótéglák segítségével igazán hatékony eredményeket érhet el!

A regeneráló sótabletta

A regeneráló sótablettaA só évszázadokig nagy szerepet töltött be az emberek életében. Egyes kultúrákban isteni ajándékként tekintettek rá, a kultúra alapja volt, de többnyire az egyik legfontosabb kereskedelmi eszköz volt világszinten. Európa és Ázsia szerte különféle útvonalak léteztek a sókereskedelemre. A sóban gazdag városok általában gazdagok voltak, a középkor egyik elsődleges árucikke volt. Manapság már a köztudatban leginkább ízesítő szerepe van, de megannyi területen fellelhető, akár az egészségügyben, vagy a tisztító szerek világában.

A tisztítószerek terén használt só alapú készítmények között található a regeneráló sótabletta, aminek a vízlágyításban van nagyobb szerepe. A regeneráló sótabletta folyamatosan oldódik, így biztosítva a különböző vízlágyító berendezések hosszú élettartalmát. A regeneráló sótablettákat jellemzően konyhai vagy ipari mosogatógépekben, ipari mosodákban használják. A regeneráló sótabletta a víz fellágyításával segít lassítani a vízkövesedést, ezáltal megóvva a berendezések különböző, vízzel érintkező alkatrészeit.

Cégünk több mint egy évtizede foglalkozik különféle só készítmények forgalmazásával! Termékeink garantáltan jó minőségűek! Regeneráló sótablettákkal kapcsolatosan keressen fel minket!

A nátrium-kloridról

A nátrium-kloridrólAsztali sóként, ételízesítőként ismerjük a legtöbben, de milyen tulajdonságokkal rendelkezik ez a fehér, szemcsés anyag, a nátrium-klorid? A nátrium és klór vegyülete kősóként, illetve oldott formában a tengervízben található meg. Fontos ásványi anyag, amire az emberi szervezetnek szüksége van a kiegyensúlyozott működéshez! Szerepet játszik az ozmózisnyomás fenntartásában, az izmok aktiválásában, az idegrendszer működésében, a vízháztartás és a szívritmus szabályozásában.

Jó tudni, hogy a növények nem tartalmaznak elegendő mennyiségű nátrium-kloridot, így ha valaki vegetáriánus étrendet folytat, ügyelnie kell a só megfelelő pótlására! Az emberi szervezet megközelítőleg 70 mg nátriumot tartalmaz. Nátriumhiány ritkán, de felléphet erős izzadás, betegség kapcsán, a tünetei görcsök, keringési rendellenesség! A nátrium túladagolása is lehetséges, ennek különféle tünetei lehetnek, így például ingerlékenység, fáradtság, ödéma vagy szomjúság, szédülés!

Szeretne még többet megtudni az nátrium-kloridról? Keressen minket bizalommal!

Facebook

Twitter

Google Plus